Twitter: Matvett

Bildserie över järnrika livsmedel

Det är vanligt med järnbrist hos kvinnor. För fertila kvinnor är det rekommenderade dagliga intaget för järn 15 mg och för män 9 mg. Om du äter en varierad kost med köttprodukter täcker du ofta ditt järnbehov. 

Äter du inte köttprodukter gäller det att få i dig järnrika vegetabilier. Har du koll på vilka livsmedel som är järnrika? Nedan följer en bildserie med livsmedel rika på järn.

Varje bild visar 100 g av respektive livsmedel, järninnehållet anges i mg. Procenten visar hur mycket 100 g av livsmedlet ger av det rekommenderade dagliga intaget för fertila kvinnor.

Järnupptaget kan hämmas och stimuleras av flera olika faktorer.

C-vitamin ökar upptaget. Ät därför gärna frukt och bär till.

Kaffe, te och choklad innehåller ämnen som hämmar upptaget. Vid låga järnvärden undvik därför att dricka kaffe och te i samband med måltid.

Kalcium kan hämma upptaget. Här verkar även mängden kalcium spela in. Minska gärna intaget av kalcium i samband med järnrika livsmedel.

Ett tips är även att laga mat i gjutjärnspanna vilken då ökar järninnehållet i maten.

 

 

 

 

 

 

 100 g Stekt blodpudding 20,6 mg
137% av RDI

100g 70% mörk choklad
15,2 mg
101% av RDI

 

 

 

 

 

 

100g Pumpafrön
15 mg
100% av RDI

 

 

 

 

 

 

100g Sesamfrön
14,6 mg
97% av RDI

 

 

 

 

 

 

100g Järnrik musli
9,4 mg
Recept finns här.
63% av RDI

 

 

 

 

 

 

 

100g Vetegroddar
8 mg
53% av RDI

100g Aprikoser
6 mg
40% av RDI

 

100g  Havregryn
5,3 mg
35% av RDI

 

 

 

 

 

 

100g Wasa Sport
3,4 mg
23% av RDI


 

 

 

 

 

100g Kikärtor
2,9 mg
19% av RDI

 

Anna

Anna Hamilton

Print Friendly

2 kommentarer | Skrivet av Anna

  • Erik skriver:

    Hej!
    Borde inte olika typer av järn spela in, i stället för att endast utgå från antalet mg? Hemjärn, som man får från animaliska källor är lättare för kroppen att ta upp. Jag har hört siffror på att det skulle vara upp till fem gånger lättare för kroppen. Borde inte då antalet mg för att uppnå RDI vara 5 gånger så högt för vegetabiliska källor?
    Vänligen,
    Erik

  • Åsa skriver:

    Hej!
    Jag har ett alltför högt järnvärde i blodet. Undrar hur jag kan motverka detta? P-ferritin 145 närmare bestämt. Jag har ätit mycket pumpafrön, jordgubbar och ruccola sista tiden som innehåller en hel del järn.
    Jag har förstått att jag har en underfunktion i sköldkörteln och har tidigare haft höga kalciumnivåer.


  • Kommentera

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

    Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>