• air jordan pas cher
  • basket nike pas che
  • chaussure nike pas cher
  • air max femme pas cher
  • jordan pas cher
  • basket femme pas cher
  • air max 2015 pas cher
  • air max pas cher femme
  • nike pas cher femme
  • nike air max 90 pas cher
  • nike air max femme pas cher
  • air max 1 pas cher
  • nike air max 1 pas cher
  • replique montre suisse
  • gefalschte uhren
  • replica uhren shop
  • uhren replica hublot
  • replica de relojes cartier
  • replica uhren per nachnahme
  • uhren imitate
  • beste replica uhren
  • replica uhren cc
  • replica uhren deutschland
  • replica uhren breitling
  • uhren fakes
  • replica uhren europa
  • besten rolex replica uhren
  • copie montre de luxe
  • Replica watches
  • relojes especiales
  • replica de relojes
  • replicas relojes de lujo
  • imitaciones de relojes
  • relojes de lujo marcas
  • replicas relojes suizos
  • relojes replicas suizas
  • replica de relojes rolex
  • imitaciones de relojes
  • replicas de relojes en espana
  • replicas de relojes suizos
  • replicas relojes espana
  • replica de relojes rolex
  • relojes replicas aaa
  • replica de relojes hublot
  • replicas de relojes
  • orologi replica contrassegno
  • orologi replica svizzeri
  • fake uhren hublot
  • gefalschte uhren
  • replica uhren shop
  • uhren replica hublot
  • replique montre de luxe pas cher
  • replique montre rolex
  • replique montre omega
  • replique montre
  • replique montre
  • montre de luxe pas cher
  • montre replica
  • replica montre
  • copie montre
  • achat montre de luxe
  • copie de montre
  • montres de luxe pas cher
  • montre imitation
  • montre copie
  • replique montre de luxe
  • replique montre pas cher
  • achat montre en ligne
  • montres replica
  • imitation montre
  • montre de luxe homme pas cher
  • replique de montres de luxe
  • copie de montre de luxe
  • montre hublot replique
  • replique montre de luxe suisse
  • replique de montre
  • replica relojes
  • replica uhren breitling
  • replica orologi
  • orologi replica rolex
  • orologi replica longines
  • replica orologi hublot
  • replica orologi panerai
  • orologi replica
  • repliche orologi
  • replica orologi
  • orologi replica italia
  • orologi repliche
  • imitazioni orologi
  • replica orologi svizzeri
  • repliche orologi di lusso
  • orologi di lusso replica
  • orologi replica cinesi
  • orologi replica milano
  • replica orologi italia
  • orologi replica italia
  • orologi di lusso replica
  • breitling repliche orologi
  • replica uhren europa
  • besten rolex replica uhren
  • fake uhren hublot
  • gefalschte uhren
  • replica uhren shop
  • relojes imitacion tag heuer
  • relojes de imitacion
  • replicas watches
  • relojes replicas aaa
  • montre pas cher
  • replique montre suisse
  • replique montre hublot
  • replique montre pas cher
  • copie montre de luxe
  • nike pas cher homme
  • air max one pas cher
  • chaussures nike pas cher
  • nike femme pas cher
  • nike air max pas cher femme
  • air max nike pas cher
  • air max 2015 femme
  • air max 90 femme pas cher
  • nike air max 2015 pas cher
  • air max 95 pas cher
  • nike air jordan pas cher
  • air max fille pas cher
  • air max pas cher pour homme
  • basket nike homme pas cher
  • chaussure pas cher nike
  • air max pas cher
  • replique montre rolex
  • replique montre omega
  • replique montre de luxe
  • orologi replica longines
  • orologi replica movimento svizzero
  • orologi imitazioni
  • uhren replica hublot
  • replica uhren deutschland
  • replica uhren breitling
  • uhren fakes
  • replica uhren europa
  • replica de relojes rolex
  • replica de relojes hublot
  • replicas de relojes
  • Paleo / Stenålderskost

    Paleokost kan även kallas stenålderskost eller jägar-samlarkost. Då det finns många olika förespråkare så skiljer sig definitionen av kosten sig något  beroende på vem som uttalar sig men i stora drag innebär paleo att tillåtna livsmedel är dem som åts av våra stenåldersförfäder. Jag reagerar på uttrycken ”som våra förfäder” och  ”på stenåldern”, det är gigantiska generaliseringar och vet vi egentligen hur de åt på den tiden?

    DASH-kostÖverallt där det står om paleo/stenålderskost hänvisas det till evolutionen och väldigt förskönade beskrivningar om hur frid och fröjd allting verkade vara där innan jordbruksamhället tog över. Jag är ingen expert på levnadsstandarden på den tiden födan jagades och samlades så jag tog kontakt med Lotta Fernstål som jobbar på historiska museet för att få expertåsikter. Lotta bifogade Elin Fornander avhandling inom laborativ arkeologi vid Sthlms universitet och du läser den här.  Jonfysiker kan med olika isotop-varianter av kol i skelettet avslöjar vad dieten har baserats och tydligen var det så att olika kulturella grupper under stenåldern inom ungefär samma geografiska område åt på olika sätt. Allt från fisk, vilt, jordbruksprodukter, frukt, bär och rötter konsumerades.

     ”Så vad sjutton är egentligen stenålderskost – folk åt ju olika redan då? Vad som någon kan invända om stenålderskost och detta är att ‘men vi menar ju inte neolitikum, utan mesolitikum (dvs en äldre del av stenåldern) och att man då nästan bara åt nötter och fisk’. Men för att slänga sig med dom termerna måste man nog vara arkeolog, plus att människor mycket väl kan ha ätit olika redan då bara att ingen har gjort undersökningar för att påvisa det ännu på tex skelett. Finns ej heller så många skelett från den tiden att göra undersökningar på. Däremot finns det tex i Danmark mesolitiska sk ‘kökkenmöddingar’ som är enorma lämningar av ostronskal som visar att människor varit helt besatta av att trycka i sig ostron där. Är det kanske det som är stenålderskost?!” Menar Lotta Fernstål.

     Så vi lekmän i stenålderskunskap kanske inte ska svänga oss med så mycket termer som handlar om ”evolutionen”, ”stenåldern” och ”våra förfäder” men nu finns det redan en paleo/stenåldersdiet så vad innebär den?

    Du ska äta det som jagats (fisk, kött, invälvor, skaldjur)  och det som samlats in (ägg, insekter, frukt, nötter, fröer, grönsaker, örter och kryddor). Du ska undvika mejeriprodukter, salt, sädesslag, socker och processade oljor.

    Det intressanta är paleoförespråkare dömer ut sädesslagen med argumentet att vi bara har varit ett jordbrukssamhällde de sista 10 000 åren men helt plötsligt publicerade den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS ett fynd av mjölrester från 30 000 år gamla malstenar. Ställer mig skeptiskt till kostargumentet som baseras på ” att på stenåldern…”  för dog man inte väldigt ung på den tiden?

    Till vem vänder sig dieten?

    Paleo marknadsförs både till idrottare  (väldigt populärt inom crossfit) och personer som både vill ner i vikt och minimera risken för ”de moderna välfärdsjukdomarna”

    Fördelar med dieten:

    * många näringsrika livsmedel såsom kött, fisk, fågel, ägg, grönsaker, frukt, nötter, rotfrukter

    * Förespråkar bra djurhållning utan antibiotika och trånga burar

    * Vill ha ekologisk och närproducerad mat

    * Inget raffinerat socker

    * Inga hel- eller halv fabrikat

    *Minimerat saltintag

    *Ingen alkohol

    Nackdelar med dieten:

    * Skapat ett onödigt förbud mot mejeri- och sädesprodukter

    * Kalciumintaget riskerar att bli lågt

      Sammanfattning

    Hur de egentligen åt på stenåldern är jag som ni förstår fundersam över men det som idag benämns som paleo/stenåldersdieten innebär en kost baserad på vad naturen har att erbjuda minus sädesslag och mejeriprodukter.  Det är många näringsrika livsmedel som ingår samtidigt som näringsfattiga livsmeder så som godis, glass, kakor och läsk utesluts. Bra. Däremot ser jag ingen poäng med att utesluta sädesslag eller mejeriprodukter sålänge du inte har en allergi/intolerans mot just detta. Alltså kan vi återigen inte generalisera några förbud utan bör alltid hålla individen i fokus.

    Jag kan tycka att om du eftersträvar att äta som en forntida jägare så borde du också vara intresserad av att ha dess fysiska aktivitetsnivå och det skulle i såna fall bli ett pluspäng för dieten. Det stora problemet med välfärdssjukdomarna är inte att vi lärde oss jordbruk utan att många personer har en stillastittande livsstil i kombination med för mycket näringsfattig mat exempelvis godis, kakor, läsk, alkohol, färdig rätter…

    Att ät näringsrikt (alla vitaminer och mineraler), träna och undvik stress är bästa sättet att undvika välfärdssjukdomar. Oavsett vad de faktiskt åt på stenåldern.

     

     

    Jill

    Jill Holmström

    Print Friendly

    26 kommentarer | Skrivet av Jill

  • Anna Karlsson skriver:

    Väldigt intressant och svårt att greppa helt för någon som inte är expert! Hur ska man kunna reda ut exakt hur de åt i olika tider och på olika platser och hur människorna mådde av det de åt? Naturen styrde tillgången och det var bara för människan att anpassa sig. Risken att dö av svält var rätt stor att dö av hjärt- och kärlsjukdom var minimal. Man hade väl tur om man levde så länge att man hann utveckla arteroskleros? Och man mådde nog inte på topp under perioderna av svält. Men, Jill, jag undrar om du vet när alkohol kom in i bilden? Jag har för mig att människan har tillverkat och brukat alkohol i alla fall sedan slutet av stenåldern? Alkohol har väl varit en rätt stor energikälla under perioder i historien.
    Ha det bra!

  • adi skriver:

    LOL, ”* Skapat ett onödigt förbud mot mejeri- och sädesprodukter”
    Du har nog missat poängen om du skriver sådär!! Paleo handlar om att bli av med alla problem som kommer av att äta gluten!!

    Lite mer info hittar du här: http://robbwolf.com/what-is-the-paleo-diet/

  • Jill Jill skriver:

    Vill du ha en diskussion får du bli mer specifik än så. Vilka problem syftar du på? För vem?

    Angående hemsidan så letade jag efter hans utbildningar i nutrition, hittade dem inte. Kan du länka dem?

  • adi skriver:

    Hej Gill
    Robb skriver en del om autoimunitet och ”leaky gut”:
    ” Autoimmunity is a process in which our bodies own immune system attacks “us.” Normally the immune system protects us from bacterial, viral, and parasitic infections. The immune system identifies a foreign invader, attacks it, and ideally clears the infection. A good analogy for autoimmunity is the case of tissue rejection after organ donation. If someone requires a new heart, lung kidney or liver due to disease or injury, a donor organ may be an option. The first step in this process is trying to find a tissue “match”. All of us have molecules in our tissues that our immune system uses to recognize self from non-self. If a donated organ is not close enough to the recipient in tissue type the immune system will attack and destroy the organ. In autoimmunity, a similar process occurs in that an individuals own tissue is confused as something foreign and the immune system attacks this “mislabeled” tissue. Common forms of autoimmunity include Multiple Sclerosis, Rheumatoid Arthritis, Lupus, and Vitiligo to name only a tiny fraction of autoimmune diseases. Elements of autoimmunity are likely at play in conditions as seemingly unrelated as Schizophrenia, infertility, and various forms of cancer.

    Interestingly, all of these seemingly unrelated diseases share a common cause: damage to the intestinal lining which allows large, undigested food particles to make their way into the body. This is called “leaky gut and the autoimmune response”. Here is a 7-part video series by Prof. Loren Cordain describing the etiology of Multiple Sclerosis. And please watch this TED talk by Dr. Terry Wahls, MD as she describes how she reversed her Multiple Sclerosis with a paleo diet. If you have an autoimmune disease you might consider trying the autoimmune protocol of the paleo diet.”

    Han går inte lite mer här också: http://robbwolf.com/2012/03/09/paleo-diet-inflammation-metformin/

    kolla gärna på filmerna som förklarar varför man inte ska äta gluten: http://www.dailymotion.com/video/x59iwc_the-paleo-diet-and-multiple-scleros_lifestyle#.UP7_BKHCilM

    Och samma ”leaky gut”, trots att alla inte har symptom som de med glutenintolerans/celic har, inträffar för alla som äter gluten regelbundet!!

    Med det menar jag att det inte går att säga att Paleo skapar ett ”onödigt” förbud mot sädesslag!!
    Jag menar inte att du ska gå en utbildning, men vill du ge det en chans så testa en månad så får du skriva om hur du mår efter det!
    Kör den här i januari och har aldrig mått bättre: http://whole9life.com/2012/08/the-whole30-program/

    Btw, det är grattis! Hade gärna läst din ”recension” av paleo efter det!
    Må gott 🙂
    /A

  • Jill Jill skriver:

    Hej!

    Du har nu refereat till samma person som jag fortfarande inte hittar vad han har för utbildning eller använder för referenser.

    På Pub med- sökmotorn för vetenskapliga artiklar – fick jag inga träffar på leaky gut och gluten. Har du någon vetenskaplig studie som tittat på just det här senariot hos friska (dvs fastställt att personen ex. inte har celiaki) så läser jag den gärna.

    ”Och samma ”leaky gut”, trots att alla inte har symptom som de med glutenintolerans/celic har, inträffar för alla som äter gluten regelbundet!!” Det här är ett otroligt tungt uttalande av dig, hur kan du vara så säker? Har det genomförts regelbundna tester av alla mäniskor som bekräftar din tes?

    I din kommentar riktar du dig bara mot gluten, vad är din åsikt till varför mjölkprodukterna inte får konsumeras?

    Om du hittat en kost och livsstil som du mår bättre än någonsin av så kör, inte tänker jag stå i vägen för hur du vill leva ditt liv. Det jag reagerar på är allmänna förbud som vänder sig mot hela världsbefolkningen. Vi är alla olika och därmed finns där inte en kosthållning som passar alla människor.

    • Emma skriver:

      Robb Wolf är utbildad biokemist och forskare på människokroppen, vilket han kombinerat med stort intresse för nutrition. I Robb Wolfs ”team” har han utbildade nutritionister dessutom. Man behöver inte ha en nutritionsexamen för att kunna läsa forskning dock, speciellt då dietister endast får ta till sig forskning som är godkänd av SLVs och NNRs kvalitetskontroll.

      Vi har även ett flertal andra läkare och forskare som förespråkar en stenålderskost med goda underlag. Det finns människor som genom att lägga om kosten helt kan kasta rullstolen de behövt för sin MS, de blir gravida trots allvarlig PCOS och fria från sina hjärtproblem.

      Jag vill ha ett svar på varför man måste äta gluten och sädesslag? Vad blir sämre av att man ersätter relativt näringsfattig mat med fiberrika grönsaker och rotfrukter?

      Och vad säger du om fytinsyror, lektin och antinutrienter som förekommer i stor mängd i sädesslag och speciellt fullkorn? Javisst, jag är medveten om att de också finns i grönsaker, men mängden är mindre och det är oftast i skal det förekommer.

      Dessutom, enligt stenålderskosten så får man äta mjölkprodukter om man tål dessa, de flesta brukar dock känna en stor skillnad, och därför rekommenderas det att man testar.

      Jag har stor respekt för ert yrke och att ni måste följa de svenska/nordiska kostråden. Dock så finns det väl underbyggd forskning som stödjer båda sidor, och det går även att tolka denna på vilket sätt man vill.

      OBS. Leaky Gut är en icke erkänd ”sjukdom”, därför finns inget på PubMed. Istället pratas det om allergier och immuna reaktioner i magen (största delen av immunförsvaret finns där som du säkert vet). Leaky gut är ett samlingsnamn på det, en skadad tarmkanal och immunförsvar som inte klarar av att stänga ute ”inkräktare” vilket ger en stark immun respons och födoämnesallergi.

  • Jill Jill skriver:

    Hej Emma,

    För att tydliggöra så har jag inget emot att personer testar att leva glutenfritt och om de upplever en positiv effekt får de gärna fortsätta. Det jag argumenterar emot är ställningstagandet att ALLA ska äta på samma sätt.

    Varför står där ingenting om hans team av nutritionister på hemsidan? Eller är det jag som missat det?

    ”speciellt då dietister endast får ta till sig forskning som är godkänd av SLVs och NNRs kvalitetskontroll.” Intressant synvinkel men kan upplysa dig att jag utöver min dietistexamen har utbilning för Paul Chek (långt ifrån NNR), pluggat kost i USA (en helt annan filosofi) och har extremt många olika böcker hemma från helt olika förespråkare som alla hävdar att de ”knäckt koden” och kommit på hur ALLA ska äta… Jag läser på om olika teorier, studier och förespråkare. Jag bedömer dem lika källkritisk… Forskning är en djungel, vem har det forskats på? vem betalar? hur har det gått till osv… Så ja det finns argument för båda sidor här och det kommer det finnas om det mesta…

    Angående din fråga om lektiner så har nutritionisten Anki Sundin redan skrivit ett bra svar här har du länken: http://ngruppen.blogspot.no/2008/09/lektiner.html

    ”Det finns människor som genom att lägga om kosten helt kan kasta rullstolen de behövt för sin MS, de blir gravida trots allvarlig PCOS och fria från sina hjärtproblem.” Var hittar jag de här människorna? För mig blir detta ren propaganda när den inte underbyggs med referenser.

    Som sagt vill ni äta glutenfritt så är det helt okej för mig, däremot kommer jag fortsätta att hålla mig öppen för att olika personer kommer reagera olika och må bra på olika kosthållningar.

    • Emma skriver:

      Okej! spännande svar. Jag har fått intrycket att dietister måste följa vissa bestämda råd!

      Hur är det då, när man väl har sin legitimation, är det då fritt att ge råd utifrån den forskning som finns, och tolka på sitt eget vis eller välja att fokusera på vissa saker? Eller riskerar man sin legitimation då? T.ex, om man rekommenderar en glutenfri kost på prov till sina patienter (eftersom det nu är det vi talar om)? Säg att jag skulle bli dietist, skulle jag få bli det men inriktad mot exempelvis evolutionsnutrition så länge jag höll mig till säkra livsmedel?

      Jag tror det finns stor ödmjukhet inom dessa ”rörelser” också, alla måste inte äta så, det finns olika variationer, vissa inom stenålderskost mår finfint på 70 E% kolhydrater, andra mår bättre på 30 E%. Det man uppmanar till är att faktiskt testa under en period och sedan introducera livsmedel ett i taget, för att se vad man själv klarar av att äta och vill äta.

      Jag tycker att dietistens yrke är ett av de viktigaste, kostens betydelse för hälsa glöms ofta bort i förmån för träning till exempel (också väldigt viktigt förstås). Jag önskar bara att det fanns fler vägar, att fler alternativ skulle få läggas fram, eftersom vi är så olika. Jag tycker det är så tråkigt att debatten blivit så infekterad, jag brinner ju för människors hälsa, och det gör vi väl alla eller hur?

  • adi skriver:

    Hej
    Kul att det blir lite diskussion 🙂
    Först, viktigt att påpeka att paleo inte är ”en” kosthållning, utan det som vi är skapta att äta genetiskt sett!

    Jag förstår att alla inte kommer äta paleo, och det är inte det jag säger heller. Det enda jag reagerade på är din kommentar att paleo skulle förespråka ett ”onödigt förbud” mot mejeri och sädesprodukter! Det ser jag som felaktigt påstående, sett från ett perspektiv av att gluten och en del andra saker man ska undvika enligt paleo är skadliga för magen och skapar inflamation i kroppen vilket leder till en massa andra sjukdomar.

    Jag försöker inte motbevisa dig Jill att alla friska som äter gluten får problem eller symptom, eller för den delen att alla ska äta paleo. I fråga om forskning, så har jag hört och läst en massa artiklar, men hinner nog inte sammanställa de här. Vill du läsa så har Robb en massa bra länkar, bl.a. till här:http://robbwolf.com/what-is-the-paleo-diet/science-research/ ).
    Pubmed hittar du här: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=paleo%20diet

    Tim förklarar det lite lättare, framförallt om grains:
    http://www.fourhourworkweek.com/blog/2010/09/19/paleo-diet-solution/
    ”Let me be crystal clear about this: Anything that damages the gut lining (including bacterial, viral, and parasitic infections, as well as alcohol, grains, legumes, and dairy) can predispose one to autoimmunity, multiple chemical sensitivities, and allergies to otherwise benign foods. ”

    Det är bra att du är öppen och kritisk, det ska man vara. Sen är det en annan sak att testa nåt och ge det en chans och se hur man mår, alternativt att läsa en massa studier.

    Peace & Love 🙂

    /A

  • Emma skriver:

    oj förresten, här är en länk till teamet: http://robbwolf.com/about/team/

    Du kan klicka på respektive så finns deras utbildning och titel därunder.

  • Jill Jill skriver:

    Jag kan tycka att det bör vara att krav att hålla sig uppdaterad med forskningen inom området nutrition för att veta att det bästa rådet ges. Allting handlar om vem personen är som jag ska kostbehandla. Om jag gör bedömningen att symtomen personen uppvisar tyder på glutenintolerans så kommer detta självklart utredas och om så är fallet kommer en strikt glutenfrikost att rekommenderas. Jag anser att de riktiga kostråden enbart kan ges på individnivå.

    Din fråga som gäller hurvuda man blir av med sin legitimation är bättre lämpad om du ställer direkt till dietisternas riksförbund.

    Ödmjukhet gillar jag och även att jobba för människors helhetshälsa (fysiskt och mentalt). Med ditt brinnande intresse för kost tycker jag att du ska börja kolla runt på utbildningar. Pluggade sjäv på Umeå Universitet, lycka till! 🙂

    • Elena skriver:

      Hej!

      Jag undrar vad som anses vara indikationer på gluten/spannmåls-intolerans? När jag gick över till LCHF slutade jag äta veteprodukter och det visade sig vara en av de allra viktigaste nycklarna till min hälsa. Jag som innan haft ont i knäna, en bråkig och eh, lyftfylld mage, blödande tandkött, kraftig övervikt, djupa depressioner, mjäll och torr hy/naglar/hår, blodsockersvängningar och ett stort sötsug m.m. blev plötsligt av med alltihop. Jag hade i många år intresserat mig för näringslära i mina försök att bli smal och frisk. Jag försökte göra som man ska: fullkorn, lite fett o.s.v men föll alltid på mitt sötsug.
      Utan spannmål inget sötsug. Inget blödande tandkött. Ingen övervikt. Utan spannmål blev jag frisk.
      Ingenstans i alla råd eller artiklar såg jag någonsin rådet att prova spannmålsfritt, inte från ”offentligt” håll. Bara från ”kufar” i naturmedicin. Då litade jag mer på skolmedicinen och deras råd om just hur viktigt det är att äta fibrer, i form av spannmål då.
      Efter vad jag förstått finns det inga bra tester för gluten/spannmålsintolerans. De fångar bara upp de som blir riktigt sjuka med Crohns os.v. (eller har jag missförstått?)

  • Edvin skriver:

    Hej!

    Vill bara skicka en ödmjuk vädjan om bättre research kring paleolitisk kost innan den recenseras.

    För det första vet man väldigt mycket om vad våra förfäder åt. Dels genom spår vid tidiga boplatser men framförallt genom att studera kosten och sjukdomförekomsten hos det fåtal människogrupper som levt som jägar/samlare eller under väldigt likartade förhållanden fram i modern tid. Så som t e x Khoisan (San) folken i södra Afrika och olika frupper i Söderhavet som te x på Kitava på Trobianderna.

    Dessutom är Paleolitisk kost en mer korrekt term då den avser hela den äldre stenåldern som inleddes så tidigt som för 200 000 år sedan då människan så som hon är i dag var fullt fysioloigiskt utvecklad. (Mesolitikum avser endast en kort period i norra Europa mellan Paleolitikum och Neolitikum).

    Att mejeriprodukter inte förekommit som föda under Paleolitikum är klart då det inte fanns några domnesticerade djur på den tiden.

    Du skriver ”dog man inte väldigt ung på den tiden)? Nej hade man klarat späd ålder hade man lika stora chanser att bli gammal som vi blir idag (Och det utan några mediciner. Däremot var spädbarnsdödligheten hög. Vilket gör att medelivslängden hos jägar /samlare dras ned.

    Den fysiska aktivitetsnivån hos jägar/samlare är mycket lägre än vad många människor tror. Även på några av jordens mest ogästvänligaste platser som Kalahariöknen i Botswana dit de sista jägar/samlar grupperna blivit undanträngda in till slutet av 1990-talet ägnades endast två till tre timmar om dagen till att samla föda och vatten. Resten av tiden ägnas åt att umgås och att avspänt vila. Dessa grupper anses ha levt precis som alla människor gjorde fram till den jordbrukets uppkomst. Det är intressant att se hur otroligt friska dessa olika grupper varit som levt på ursprunglig föda. Därav har de också dragit till sig många studier.

    Ickedomnesticerade frön från olika växter har sannerligen periodvis varit en mindre del av kosten. Men det intaget har med all sannolikhet varit säsongsbundet och marginellt. Inte minst för att frön kräver mycket arbete i form av samlande för ganska små volymer av föda. I frön och baljväxter ingår gifter för att skydda växten från att ätas. En allt för ensidigt intag av frön anses därför vara skadligt.

    När det gäller mjölkprodukter så finns det inget annat vuxet däggdjur som dricker bröstmjölk. Allrahelst inte från ett annat däggdjur. Sammansättningen i all bröst mjölk är för att vara gynsamm för unga individer som växer fort. Däremot är det tvivelaktigt om det är särskilt hälsosamt för männsikor att äta produkter av bröstmjölk avsett för kalvar.

    Jag är ingen expert gällande kost, men det tycks i alla studier stå klart att de människor som inte haft socker, mejeriprodukter , cerealier och endast en marginell del salt som del sin föda i princip är förskonade från alla våra folksjukdomar som t e x hjärt och kärl sjukdomar, cancer, diabetets och högt blodtryck.
    Bara detta faktum, som skulle kunna rädda många liv, är något man bör ta i beaktande innan man avfärdar paleolitisk kost som ytterligare en excentrisk diet bland många andra.

    Det finns en del bra litteratur i ämnet. Även på svenska då Docent Staffan Lindeberg vid den medicinska instutitionen vid Lunds universitet har forskat i ämnet.

    Han har b l a skrivit boken ”Maten och folksjukdomarna – ett evolutionsmedicinskt perspektiv. Vilken rekomenderas varmt.

    Är man intresserad av livsstilen som vårt människosläktet levt under 95 % av sin existens finns på svenska Lars Bergs utmärkta populärvetesnkapliga böcker ”Gryning över Kalahari ” Och ”Skymingsåsnger i Kalahari”.

    I dessa böcker finns delar som är intressanta när det gäller våra förfäders kosthållning och livstil.

    Med vänlig hälsning

    Edvin Svanborg

  • Jill Jill skriver:

    Hej Edvin!

    Tack för dina åsikter i ämnet, för mycket av det du skriver är just åsikter såsom;

    ”När det gäller mjölkprodukter så finns det inget annat vuxet däggdjur som dricker bröstmjölk. Allrahelst inte från ett annat däggdjur. Sammansättningen i all bröst mjölk är för att vara gynsamm för unga individer som växer fort. Däremot är det tvivelaktigt om det är särskilt hälsosamt för männsikor att äta produkter av bröstmjölk avsett för kalvar.”

    VAd baserar du detta på? Det ”logiska” resonomanget av att det är bröstmjölk från ett annat djur? Du anser alltså att mjölken är tabu men att köttet är okej att äta? Trots att det är från samma däggdjur?

    Jag avfärdar inte dieten utan låter det vara upp till var och en att bestämma hur man vill leva sitt liv. Däremot rekommenderar jag dig att täcka ditt behov av kalcium, magnesium och de 16 andra näringsämnena som ingår i mjölk från andra källor. Det viktigaste är näringen vi i slutet av dagen har fått i oss.

    Jag finner det iaf intressant att testerna på skelett från den tiden visade på så spridda resultat av deras kosthållning. För jag tror inte att vi alla ska äta på samma sätt men jag håller med dig fullt ut om att sockerintaget bör minimeras.

  • Edvin skriver:

    Hej!

    En del av min text tycks ha fallit bort vid mejeriprodukterna. Jag skrev där att det också finns bevis i studier att mjölk orsakar insulinresistens och diabetes.

    Det jag framförallt ville föra fram med min respons var att man inte bör avfärda de stora väldokumenterade skillnaderna i förekomsten av sk välfärdssjukdomar i samhällen med cerealier, mejeri och charkuteriprodukter i jämförelse med sådana som baserat sin kost på sk ursprunglig föda.

    Självklart är det viktigt att man följer vad som man känner sig bekväm med.
    Jag är personligen inte någon som följer Paleodieten fullt ut då jag inte äter så mycket kött och fisk som är förknippat med den. Framförallt av etiska skäl. Istället äter jag ägg från frigående höns några gånger i veckan liksom fisk eller skaldjur vid något tillfälle i månaden.

    Är det något som jag personligen kan kritisera den moderna paleodieten för så är det att den har ett väldigt stadigt intag av animaliska produkter mot vad vissa av de sista jägar/samlarna faktiskt åt/äter. För Sanfolket i Botswana är t e x kött snarare sporadiska och säsongsbaserade festmåltider än en del i den dagliga kosten som består av hundratals ätliga rötter, nötter, lökväxter, frukter och bär. Stapelföda för många grupper var Mongongonöten och olika meloner. Man kan säga att samlandet är grundpelaren för överlevnaden medan jakten är ett sporadiskt men välkommet tillskott.

    Självklart åt man väldigt olika vid olika platser och i olika miljöer efter att människan spritt sig över jorden. Att tolka förhistoriska skelettmaterial är vanskligt när det gäller att förekomsten av många olika sjukdomar. (Med visssa undantag som skelettcancer (som har påträffats i vissa fall).

    Däremot är det som jag tidigare skrivit fantastiska skillnader i förekomsten av sjukdomar hos de moderna folk som fram till våra tider levt av en sådan kost som vi ätit under evolutionen.

    Självklart finns det grader inom allt och visst är t e x mjölk och bröd mycket bättre än sötsaker och kakor. Raffinerat socker är vad jag förstår direkt skadligt för kroppen.

    Mvh

    Edvin

  • Jill Jill skriver:

    Kan du länka mig bevisen?

    • Edvin skriver:

      Tyvärr inte. Jag får hänvisa till studierna som presenteras i boken ”Maten och folksjukdomarna, – ett evolutionsmedicinskt perspektiv” av Staffan Lindeberg.

      Mvh

      Edvin

  • Johan skriver:

    Hej!
    Tack för en bra artikel 🙂 Så vitt jag kan förstå och har läst mig till har både mejeri och spanmål produkter genomgått en ganska rejäl förädling sedan början av 1900-talet. Det är inte riktigt samma sak som man åt för tex 100 eller 1000 år sedan.

    Tror många Paleo folk menar det när dom utesluter de produkterna. Det går knappt att få tag i obehandlat heller.

    Själv blev jag av med magont (ej gluten intolerant) hyperaktivitet och koncentrations svårigheter när jag uteslöt spannmål.

  • Meja Larson skriver:

    Snacket om att vi behöver mjölken på grund av de näringsämnen, ffa kalcium och magnesium som finns i den håller inte.
    Dels hittar vi alla de näringsämnen vi behöver i andra och mycket bättre födoämnen och dels behöver vi inte tillföra så mycket kalcium och magnesium om vi dar ner på saltet som ju skapar obalans och gör att upptaget försämras.
    hänvisar till läkaren Staffan Lindebergs forskning.

  • 21st century boy skriver:

    Stenåldersepitetet är en ren marknadsföringsbluff. Det är helt befängt att bortse från det faktum att alla grönsaker m.m. inte fanns på samtliga kontinenter under stenåldern samt att näringsinnehållet förbättrats avsevärt genom växtförädling. En morot på stenåldern skulle ingen människa idag ens känna igen.

  • domain skriver:

    Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from
    somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make
    my blog shine. Please let me know where you
    got your design. Cheers

  • Gift Market skriver:

    Hello, after reading this amazing paragraph i am also cheerful to share my experience here with colleagues.

  • flexing skriver:

    Simply wish tto say your articloe is as astonishing.
    The clearness on your put upp is simply nice and i can think you are an expert on this subject.
    Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.
    Thanks a milpion and please continue the enjoyable work.

  • Sebbe skriver:

    Tjenare jag undrar hur stenålders dieten påverkar kroppen negativt tack på förhand

  • Sebbe skriver:

    Hur påverkar stenålders dieten kroppen negativt? Tack på förhand

  • […] i sig och att det ska vara det fetaste feta. För att nämna en sak som gör att LCHF faller bort. Paleo, däremot, är lite LCHF utan mejeri. LCHQ kanske. Vad vet jag Hursom så känner jag att strikt […]


  • Kommentera

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

         

    Bestes Replica Uhren Montres Pas Cher Replicas de relojes suizos Repliche Orologi Rolex Orologi Longines Replica
    sitemap
    Repliche Orologi Rolex